Toggle navigation
załóż konto
zaloguj się
log in
log in
stwórz fiszki
kursy językowe
jak to działa
katalog
języki obce
angielski
niderlandzki
niemiecki
francuski
hiszpański
włoski
koreański
rosyjski
norweski
chiński
łaciński
arabski
portugalski
japoński
czeski
zuluski
turecki
szwedzki
rumuński
ukraiński
przedmioty humanistyczne
polski
historia
WOS
prawo
historia sztuki
psychologia
religia i etyka
muzyka
zarządzanie
archeologia
pedagogika
przedmioty ścisłe
geografia
biologia
medycyna
chemia
fizyka
matematyka
ekonomia
informatyka
architektura
inne
hobby
prawo jazdy
design
premium
Pasta #2
Pasta #2
0
59 fiszek
uvingrys
rozpocznij naukę
ściągnij mp3
×
Idealne dla słuchowców
–
zamień swoje słówka w audiokurs i ucz się:
podczas jazdy autobusem czy samochodem
na spacerze z psem
czekając w kolejce
przed snem
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowe nagranie
drukuj
×
Idealne poza domem
–
wydrukuj swoje słówka:
jako poręczną listę
jako fiszki do wycięcia
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowy wydruk
graj
sprawdź się
Pytanie
Odpowiedź
złamać regułę
rozpocznij naukę
to break a rule
wyobrażać sobie
rozpocznij naukę
to imagine
przykazanie
rozpocznij naukę
a commandment
kremówka (rodzaj śmietany)
rozpocznij naukę
heavy cream
pierś z kurczaka
rozpocznij naukę
chicken breast
pierś z kurczaka bez kości
rozpocznij naukę
boneless chicken breast
pierś kurczaka bez skóry
rozpocznij naukę
skinless chicken breast
ćwierć cala
2.54 cm
rozpocznij naukę
a quarter inch
inch
cienki - cieńszy - najcieńszy
rozpocznij naukę
thin - thinner - the thinnest
przyprawiać coś czymś
rozpocznij naukę
to season sth with sth
sól i pieprz
rozpocznij naukę
salt and pepper
patelnia
rozpocznij naukę
a pan
głęboka patelnia
rozpocznij naukę
a deep pan
patelnia
rozpocznij naukę
a skillet
na średnim ogniu
rozpocznij naukę
over medium high (heat)
pokryć coś
rozpocznij naukę
to coat sth
dno patelni
rozpocznij naukę
the bottom of the pan
olej rzepakowy
rozpocznij naukę
canola oil
olej z awokado
rozpocznij naukę
avocado oil
obsmażyć
rozpocznij naukę
to sear
partiami
rozpocznij naukę
in batches
zatłoczyć/ tu: położyć na patelni zbyt dużo kawałków
rozpocznij naukę
to overcrowd
przewaracać coś (tu: piersi z kurczaka)
rozpocznij naukę
to flip sth
przyrumienić
rozpocznij naukę
to brown
mieć obsesję na punkcie czegoś
rozpocznij naukę
to obsess about sth
zwracać uwagę na coś
rozpocznij naukę
to pay attention to sth
przegotować
rozpocznij naukę
to overcook
zmniejszyć ogień
rozpocznij naukę
to reduce the heat
niesolone masło
rozpocznij naukę
unsalted butter
dodać
rozpocznij naukę
to add - added - added
łyżka stołowa
rozpocznij naukę
a tablespoon
topić coś
rozpocznij naukę
to melt sth
pienić się, musować, bulgotać
rozpocznij naukę
to bubble
cebula szalotka
rozpocznij naukę
a shallot
średnia wielkości szalotka
rozpocznij naukę
a medium shallot
siekać
rozpocznij naukę
to chop
ząbek czosnku
rozpocznij naukę
a clove of garlic
drobno posiekane
rozpocznij naukę
finely chopped
duży pomidor
rozpocznij naukę
a large tomato
kroić coś w kostkę
rozpocznij naukę
to dice sth
smażyć
rozpocznij naukę
to saute
zapach
rozpocznij naukę
fragrance
uwolnić zapach
rozpocznij naukę
to release fragrance
przyprawy
rozpocznij naukę
seasoning
potrząsnąć czymś
rozpocznij naukę
to give sth a toss
doprowadzić do wrzenia
rozpocznij naukę
to bring to a boil
pokrywka
rozpocznij naukę
a lid
przykryć pokrywką
rozpocznij naukę
to cover with a lid
zdjąć pokrywę
rozpocznij naukę
to remove a lid
zmniejszyć ogień
rozpocznij naukę
to reduce the heat
gotować na małym ogniu
rozpocznij naukę
to simmer
gotować coś al dente
rozpocznij naukę
to cook sth al dente
pokroić coś w kostkę
rozpocznij naukę
to cut sth into cubes
sok cytrynowy
rozpocznij naukę
lemon juice
mieszać coś
rozpocznij naukę
to stir sth
sos
rozpocznij naukę
sauce
natka pietruszki
rozpocznij naukę
parsley
świeża pietruszka
rozpocznij naukę
fresh parsley
drobno posiekana świeża pietruszka
rozpocznij naukę
finely chopped fresh parsley
Stwórz fiszki
English
Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.
×
Główne
Pasek postępu
Zegar
Wymuś dobrą odpowiedź
Treści
Tekst
Tekst przykładu
Obrazki
Nagrania
Nagrania przykładu
Nagrania ojczyste
Podkreślenia gramatyczne
Opcje przepisywania
ignoruj:
spacje
znaki narodowe
nawiasy
interpunkcję
wielkość liter
brak rodzajnika
unifikuj skróty
kolejność
zgłoś błąd
Dziękujemy za zgłoszenie :)
1
2
3
4
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
nie wiem
wiem
pokaż odpowiedź
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
Brawo, świetnie Ci idzie:)
Twórcą tych fiszek jest Uvingrys.
Kliknij, aby stworzyć własne fiszki:)
Jeśli wolisz gotowe, wypróbuj nasze profesjonalne kursy.
Business English (basic)
wypróbuj za darmo
300 najważniejszych określeń po angielsku
wypróbuj za darmo
Powtórz wszystkie
Powtórz trudne
Koniec rundy
1
Podsumowanie
runda
wiem
nie wiem
1
(
)
(
)
Następna runda
powtórz to, czego nie wiedziałeś
`
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
English
American English
Français
español
Nederlands, Vlaams
Deutsch
Norsk
język polski
português
русский язык
Svenska
українська мова
italiano
gjuha shqipe
العربية
euskara
беларуская мова
български език
中文, 汉语, 漢語
hrvatski jezik
český jazyk
dansk
Esperanto
eesti keel
føroyskt
suomen kieli
galego
ελληνικά
ქართული
עברית
हिन्दी, हिंदी
Bahasa Indonesia
Íslenska
日本語, にほんご
ייִדיש
ಕನ್ನಡ
català, valencià
Қазақша
isiXhosa
한국어, 韓國語, 조선어, 朝鮮語
latine
lietuvių kalba
latviešu valoda
Lëtzebuergesch
македонски јазик
bahasa Melayu, بهاس ملايو
Malti
Papiamento
فارسی
Português brasileiro
rumantsch grischun
limba română
српски језик
Setswana
slovenský jazyk
slovenski jezik
Gàidhlig
ไทย
Xitsonga
Türkçe
اردو
magyar
Tiếng Việt
isiZulu
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
\
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
Ctrl + Alt
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
×
Zaznacz prawidłową odpowiedź
nowy test
×
Odkryj wszystkie pary w najmniejszej liczbie ruchów!
0
kroków
Nowa gra:
4x3
5x4
6x5
7x6
×
log in
log in
Zaloguj się
Login lub Email
Hasło
Zaloguj się
Zapomniałeś hasła?
Nie masz konta?
log in
log in
Załóż konto
Na dobry początek kurs w prezencie :)
Za darmo. Bez zobowiązań. Bez spamu.
Twój adres email
Załóż konto
Masz już konto?
Akceptuję
regulamin
i
politykę prywatności